instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Taboe Cover

Recensie door Noks Nauta over ‘Taboe’

Noks Nauta schreef de volgende recensie over ‘Taboe’.

Over onze recensies

Titel: ‘Taboe’
Auteur: Judith Omzigt
ISBN: 9789491737732
Uitgeverij: Nobelman

Taboe Cover

Beschrijving van het boek

Taboe, de zojuist verschenen dichtbundel van Judith Omtzigt, wordt gepresenteerd als een ‘autobiografie in gedichten van een boomkwekersdochter die het IQ van een wetenschapper bleek te hebben’. Het boekje  bevat 42 gedichten, waarvan er één ook al is gepubliceerd in de bundel Dichterbij HB van het IHBV

Op de site van de uitgever staat nog deze informatie over de achtergrond van de dichter: Dr. Judith Omtzigt groeide op op het Gelderse platteland. Vervolgens studeerde ze wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Aan de universiteit van Heidelberg in Duitsland promoveerde ze in de filosofie van de Grieks-Romeinse Oudheid. Haar proefschrift over de moraal- en kunstfilosofie van de neoplatoonse denker Plotinus verscheen bij uitgeverij Vandenhoeck & Ruprecht te Göttingen. Nadien was ze o.a. werkzaam als universitair docente aan de filosofiefaculteit in Heidelberg.

Bespreking

De introductie van het boek met de achtergrond van Judith vond ik meteen intrigerend en ik was erg benieuwd naar het boek. Ook omdat ik al een gedicht van haar had gelezen en daar erg van onder de indruk was.

De gedichten van Judith Omtzigt zijn bijzonder en raken me meteen. Ze weet in enkele regels bij me binnen te komen en ik blijf erover nadenken. Ik las enkele gedichten hardop voor aan een blinde vriendin en we hadden meteen een persoonlijk gesprek erover.

Judith is een dichter die haar eigen observaties en gevoelens in woorden zó kan opschrijven dat je als lezer geboeid wordt. Ook al hebben ze deels met gevoelens van eenzaamheid te maken, ik word er zeker niet verdrietig van. Ik voel in de gedichten vooral de verwondering bij het waarnemen en het nadenken over de waarneming. Zo biedt de dichter een opening naar de wereld om haar en om ons heen. Ik voel er juist verbinding in.         

Elke keuze voor een fragment doet uiteraard te weinig recht aan het geheel. Hier toch een paar van mijn favoriete regels:

…. ik geef een zot geen troon/ als tien wijzen staan te huilen  (uit: Smaak)

….  Ik zoek woorden/ als spiegels/ omdat niemand/ mij ziet ….. (uit: Poëzie) 

Alle gedichten zijn als parels die te mooi zijn om in een ketting te rijgen, maar die je stuk voor stuk moet laten schitteren. Of diamanten waarvan de facetten apart gaan schijnen als je er rustig naar kijkt. Voor wie van snoepen houdt: het boek is als een doos vol bonbons, waar je er maximaal één van per dag mag eten. En daar heel erg van kunt genieten. Alleen is de doos na het lezen gelukkig nog steeds vol!   

Voor wie is dit boek aan te raden?

Voor iedereen die van poëzie houdt en voor iedereen die eens wil lezen hoe een zeer intelligent iemand het leven ervaart en in gedichten opschrijft. Lees de gedichten ook eens hardop. Lees ze voor aan iemand anders en herlees ze. Er zitten heel veel lagen in. Zo mooi!    

Noks Nauta, niet praktiserend arts, psycholoog, auteur van boeken over hoogbegaafdheid, ere-bestuurslid en wetenschappelijk medewerker van het IHBV.