instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Recensie “Opstandig Hoogbegaafd” door Noks Nauta

Noks Nauta schreef de volgende recensie over Opstandig hoogbegaafd van Abel Abelson.

Over onze recensies

Titel: Opstandig hoogbegaafd
Auteur: Abel Abelson
ISBN: 9798640365115
Uitgeverij: eigen beheer

Beschrijving

Dit boek is een persoonlijk verhaal van een man die er op zijn veertigste achter komt dat hij hoogbegaafd is. Het boek is opgebouwd uit herinneringen, ideeën, avonturen, flash backs en flash forwards. Uiteindelijk beschrijft hij licht aan het eind van de tunnel, namelijk: echte liefde en echt leven.

Bespreking

Bij hoogbegaafde volwassenen die er achter komen dat ze hoogbegaafd zijn, komt er vaak van alles los. Een treffende uitspraak van Abelson op pagina 8 die ik vaak hoor – in diverse varianten – is deze: “Op mijn veertigste ontdek ik dat het normaal is dat ik me anders voel. Ik ben ‘hoogbegaafd’.“ Het je altijd al ‘anders’ te hebben gevoeld blijkt steeds weer een bekend verschijnsel bij hoogbegaafden. Ook bij mijzelf. Je ‘anders’ voelen leidt tot verwarring, vervreemding en soms een strijd. Met jezelf en met anderen De opstandigheid van Abelson is herkenbaar voor veel hoogbegaafden. Ook het gevoel van onmacht en de behoefte om gezien en erkend te worden.

Op pagina 70 beschrijft hij treffend een aantal opmerkingen van anderen over hem, zoals: “Je denkt teveel na.” ”Je maakt je teveel zorgen.” En zo nog meer. In het boek van Jacobsen (The Gifted Adult) staan ook tien van deze uitspraken. Zeer herkenbaar dus ook!

Abelson gaat de zoektocht met zichzelf en de mensen om hem heen actief aan. Dat gaat niet vanzelf. Het kost veel moeite en hard werken. Hij geeft er in dit boek woorden aan. Ook in de hoop iets voor anderen te kunnen betekenen. Hij wil overbrengen dat hij ook een ode brengt aan de liefde en het leven. Het loont dus om die zoektocht aan te gaan. Ik vind het ook moedig dat hij dat heeft gedaan.

Voor wie is dit boek aan te raden?

Dit boek zal voor hoogbegaafde volwassenen een grote herkenning en erkenning zijn. Het is ook hoopvol.

Voor mensen die professioneel met hoogbegaafden werken kan het boek inzicht geven in de processen die hoogbegaafde volwassenen doormaken.

Noks Nauta