instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Recensie door Walther Ligtvoet over ‘Nerds!’

Walther Ligtvoet schreef opnieuw een recensie voor het IHBV. Deze keer over het boek Nerds!

Titel: Nerds!
Auteurs: Emilio Guzman, Thijs van Domburg
ISBN: 9789038805825
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Beschrijving
“Wanneer ben je een nerd en hoe kom je daarachter? Schuilt er niet in iedereen een nerd? In welke volgorde kun je Star Wars eigenlijk het beste kijken?” Zomaar wat vragen rondom de term ‘nerd’. Was dit ooit een denigrerende term, tegenwoordig is het een geuzennaam.
In het boek trachten Emilio Guzman en Thijs van Domburg de nerd te duiden. Dit doen ze door antwoorden te geven op vragen als; Wat is een nerd? Welke hobby’s heeft een nerd? Welke genres in populaire media zijn nerd genres? Welke bezigheden heeft een nerd?

Het boek is opgebouwd uit vier delen (plus wat kleinere zaken als een lijst met nerdfranchises).

Het eerste deel probeert de nerd te definiëren aan de hand van zijn leefomgeving, zijn relaties met anderen (collega’s, liefdesleven), zijn huishoudboekje (games, films, snacks), zijn beeld op de samenleving en uiteraard, wat voor soort nerds zijn er?

Het tweede deel richt zich vooral op de hobby’s van de nerd. Deze hobby’s maken namelijk de nerd. Welke films en series zijn typisch nerd series (en nee, The Big Bang Theory is niet voor nerds)? Welke spellen (bordspellen en computergames) speelt de nerd? Welke comics lezen ze? Hoe groot is zijn action figures verzameling?

Deel drie gaat verder in op de genres die typisch als nerdy te bestempelen zijn (al zijn er vele crossovers). Fantasy, Sci-fi, superhelden en manga en anime zijn de meest bekende. En uiteraard mengvormen ervan. Magie? Mooi. Ruimteschepen? Fantastisch. Superhelden? Een must see. Gemaakt door een Japanner? Dan is alles prachtig.

Deel vier duikt de wereld in van de activiteiten die de nerd ontplooit. De nerd verzamelt (spellen, action figures, strips, comics (ja, er is een verschil tussen strips en comics), schelpen, dino’s). Vakantie? Dan gaat die waarschijnlijk naar een filmlocatie of wordt rondom een comic-con of een beurs samengesteld. Andere uitstapjes zijn meestal ook voorzien van een nerdy tintje. En zelfs sport (en nee, niet zomaar voetbal of fitness maar een partijtje quidditch (voor de niet Engelssprekende Harry Potter fan bekend onder de naam zwerkbal) of een zwaardgevecht).

Mening van de recensent
Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl. Bedoeld om vooral niet-nerds aan te trekken die daarmee wat beter de nerd(s) in hun omgeving kunnen leren begrijpen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat het boek vooral door (zelfbenoemde) nerds aangeschaft zal worden. Gewoon.. omdat het kan. Omdat het bij de nerd zelf thuishoort.

Het boek is dan ook een feest van herkenning voor me omdat ik mij herken in de vele voorbeelden die in het boek worden genoemd als typisch nerdy maar ook omdat er zoveel in staat waarmee ik mij in mijn vrije tijd al die jaren heb beziggehouden. Nerds! Is een ode aan de nerd. De Homo Ludens die van films, (bord)spelen, strips en superhelden houdt.

Aanrader voor HB-volwassenen?
Veel hoogbegaafden zullen zich herkennen in de hobby’s, de levenswijze, de voorliefde voor spellen en vooral de mindset van de Nerd.

Het boek is vermakelijk, in één ruk uit te lezen door de vlotte en humoristische stijl. Het is een aanrader als je jezelf kunt herkennen in de typering van nerd. Het is een aanrader als je de nerds binnen je vrienden of collega’s beter wilt begrijpen. Het is ook een aanrader als je jezelf als nerd zou willen begrijpen. Verwacht echter geen diepte analyses, geen antropologische studie naar deze subcultuur.

Walther Ligtvoet, Schrijver, dichter, Nerd, studeert cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit.