instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waar zit jouw ‘Rode knop’ op het werk?

Weet jij waar jouw ‘Rode knop’ zit op het werk? Wanneer jij je gaat ergeren en jouw alarmknop afgaat? Als je dat weet, kun je wellicht op tijd iets doen om het niet te laten escaleren. Om er zicht op te krijgen hoe dat bij hoogbegaafden zit, voerden Erik Visscher, Noks Nauta en Ido van der Waal in 2015 een onderzoek uit naar wat hoogbegaafden ergerlijke werksituaties (EW) vinden. Het idee voor dit onderzoek kwam van Ido van der Waal. Het verslag van dit onderzoek is thans verschenen.

De totale ervaren last vanuit de organisatie werd als hoogste ervaren (3,54: op een schaal van 1 (geen last) tot 5 (heel veel last)) en de totale ervaren last van de arbeidsomstandigheden als minste (2,32). De totale ervaren last van arbeidsverhoudingen was 2,80. De frequentie van vóórkomen van EW’s bij de arbeidsverhoudingen (zowel met collega’s als met de leidinggevende) bleek voor bijna 60% bepalend voor de totale ervaren last van EW’s bij hoogbegaafde werknemers. De frequentie van vόόrkomen van EW’s bij arbeidsverhoudingen kan dus als voorspeller worden genomen voor de totale ervaren last van EW’s onder hoogbegaafden.

We hopen dat er vervolgonderzoek kan komen naar bijvoorbeeld een schaal voor het meten van arbeidsinhoud en om uitkomsten te vergelijken met niet-hoogbegaafden.
De uitkomsten kunnen worden toegepast in bijvoorbeeld coaching en in nog te ontwikkelen hulpmiddelen voor hoogbegaafden op het werk.

Je vindt het rapport met passende illustraties van Happy stories HIER.