Onderzoek hoogbegaafdheid bij volwassenen

Het IHBV initieert regelmatig nieuw onderzoek naar de beleving van hoogbegaafdheid bij volwassenen en hun omgeving en/of steunt dit. 

De bevindingen uit dit onderzoek publiceren wij op deze website, in onze nieuwsbrief, in artikelen, en/of boeken en op onze social media. 

Wil je onze hulp bij jouw onderzoek?

De afdeling onderzoek van het het IHBV heeft veel kennis van en ervaring met (wetenschappelijk) onderzoek. Bij ‘Onderzoeksbevindingen’ tref je verschillende publicaties aan van onderzoek dat wij hebben gedaan of gesteund. Wil jij ook onze hulp bij jouw onderzoek betreffende hoogbegaafdheid bij volwassenen? Neem dan contact op via onderstaande knop! Je ontvangt dan na aanmelding van ons de voorwaarden waar jouw onderzoek aan moet voldoen. In ieder geval gaan wij ervan uit dat het IHBV het recht heeft om over jouw door ons gesteunde onderzoek te publiceren via de haar geëigende kanalen. 

Onderzoeksbevindingen

Van alle onderzoeken die wij uitvoeren of waar wij aan bijdragen publiceren wij de bevindingen op onze kanalen. Wij delen ons onderzoek op in de volgende subcategorieën:

  • HB Senioren
  • HB en ASS
  • Zeer HB
  • HB en werk
  • HB ondernemers
  • HB hulpzoekers -in de (geestelijke) gezondheidszorg

ACT en hoogbegaafdheid

Is ACT (Acceptance and Commitment Therapy, een vorm van gedragstherapie) effectief bij hoogbegaafden? Ana Bloemraad, registerpsycholoog NIP, die ook ACT toepast, vroeg zich een aantal een jaren geleden af of …

Op verzoek van het IHBV hebben vier vierdejaars studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie een adviesnota geschreven n.a.v. de vraag wat de implicaties voor het welzijn zijn van fysieke en …

Actuele oproepen voor onderzoeksdeelnemers

Het IHBV wordt regelmatig benaderd om een oproep te doen voor deelnemers aan onderzoek over hoogbegaafdheid bij volwassenen via onze nieuwsbrief. Hiermee bereiken wij inmiddels meer dan 3000 hoogbegaafde volwassenen!
De meest recente oproepen vind je hier, maar als je geïnteresseerd bent, is het slim om je te abonneren op onze nieuwsbrief!