instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

High IQ medical survey

Er is weinig bekend over hoe hoogbegaafde volwassenen communiceren met medische professionals en of het hebben van een hoog IQ daarin van belang is.
Om dit te verkennen hebben Rebecca Ridolfo (Mensalid in de UK) en Noks Nauta (IHBV en Mensalid in Nederland) een onderzoek verricht waarin ze hoogbegaafde volwassenen van over de hele wereld aan de hand van vier vragen vroegen om hun eigen ervaringen met artsen te beschrijven en aan ons op te sturen.

Hun reacties zijn gebundeld in een rapport van 44 pagina’s. De antwoorden laten een breed spectrum zien van ervaringen en gemeenschappelijke thema’s. Bij sommige verhalen rijzen de haren je te berge, andere verhalen zijn juist hartverwarmend en er waren er bij die veel inzichten gaven. Het belangrijkste is dat er veel bruikbare en doordachte adviezen in zaten die alle volwassenen kunnen gebruiken om hun communicatie met artsen te verbeteren en zo tot betere uitkomsten in de zorg te komen.
Deze studie is, voor zover we hebben kunnen nagaan, de eerste in zijn soort wereldwijd, en roept ook weer vragen op voor verder onderzoek. Het onderzoek is een publicatie van het IHBV en is hier te vinden.

(afbeelding: happy stories)