instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

HB-Café Zwolle nieuw leven ingeblazen

Doordat locaties ophielden en vrijwilligers andere keuzes maakten, kwam een aantal van de IHBV HB-Cafés in coronatijd te vervallen. Zo ook in Zwolle. Gabrielle Bos en Beatrijs van der Wiel vonden dat een te groot gemis en besloten HB-Café Zwolle nieuw leven in te blazen. De eerste bijeenkomst onder de nieuwe vlag, op dinsdag 19 september, is inmiddels stijf uitverkocht.

Het idee om opnieuw te beginnen kwam van Gabrielle. Zij was eerder bij de HB-Cafés in Zwolle geweest en miste de bijeenkomsten. Met hulp van het IHBV blies ze de boel nieuw leven in. Ze plaatste een oproep voor vrijwilligers en die kwam via-via terecht bij Beatrijs. “Voor mij wordt het de eerste keer bij een HB-Café – en dan meteen als lid van de organisatie”, vertelt Beatrijs. “Natuurlijk is dat spannend, want alles is nieuw. Maar dat maakt het ook heel erg leuk. We zijn complementair aan elkaar: Gabrielle is meer van de inhoud, ik ben meer van het regelen en de praktische dingen. We zijn ook in verschillende fasen in ons leven en in de ontwikkeling van onze hoogbegaafdheid. Mijn kennis over HB is nog niet zo heel groot, dus ons eerste HB-Café is ook voor mij persoonlijk superinteressant.”

Dat de bijeenkomst, waarin een inleiding op hoogbegaafdheid wordt gegeven en de bezoekers hun ervaringen kunnen delen over hun beleving van hoogbegaafdheid, binnen de kortste keren uitverkocht zou zijn, hadden ze niet verwacht. “Heel gaaf”, vindt Beatrijs. “Het is goed om te zien dat we echt in een behoefte voorzien voor Zwolle en omgeving.”

Het streven van Gabrielle en Beatrijs is om vijf HB-Cafés per jaar te organiseren: elke twee maanden, met uitzondering van de zomer. “Daarom vonden we een begin in september ook mooi: een nieuw begin na de vakantie. We hebben overwogen om een maandje later te starten, omdat de nieuwe vaste locatie nog niet beschikbaar is, maar we hebben er toch voor gekozen nu te beginnen en dan maar eenmalig op een andere locatie, aan de Bloemendalstraat.”