instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column van Martin van Elmpt

Dag allemaal,

De afgelopen weken heb ik het geluk gehad met veel nieuwe mensen kennis te mogen maken. Nieuw voor mij dan uiteraard, zelf waren die mensen er al een tijdje. Sommige van die mensen waren ook bewust hoogbegaafd, en dan ontstaat er bijna altijd een bijzondere klik dat een kennismaking heel leuk maakt en ook een groot nadeel heeft: je raakt niet makkelijk uitgepraat. Dan kan je wel een half uur inplannen, maar voor je het weet ben je toch twee uur verder. Zo’n gesprek gaat dan ook over van alles en nog wat, en vaak hoor ik mezelf dingen zeggen waarvan ik stomverbaasd ben dat die er zo makkelijk uit floepen. Het creëert een zekere diepgang aan een contact waar ik veel waarde aan hecht. Niet dat die gesprekken altijd heel diepzinnig zijn, zeker niet, maar het gaat wel ergens over.

Het leukst vind ik om niet het zoeken naar wat we gemeenschappelijk hebben, maar waar we in verschillen. HBers hebben in meer of mindere mate gemeenschappelijke kenmerken die we vaak in elkaar herkennen, en wat zeker heel fijn is als je je nog niet zo lang onder mede HBers begeeft en je dan eindelijk begrepen voelt. De meeste van ons zullen het proces herkennen. Dat is ook helemaal prima, en toch vind ik het nog leuker en interessanter om de verschillen te zoeken, om te zien dat mensen die een brein hebben dat ongeveer op dezelfde manier werkt (kort door de bocht) toch heel verschillende levensstijlen, normen en waarden, interesses en talenten kunnen hebben.

Dat is helemaal niet vreemd natuurlijk, we zijn allemaal veel meer dan alleen hoogbegaafd. Verschillen ontdekken in elkaar, leren van elkaar zienswijzen, ervaringen, opvattingen en niet te vergeten diepe gevoelens, daar kan je zelf en met elkaar alleen maar rijker door worden. In de maatschappij waarin we leven is het vaak moeilijk voor mensen om verschillen in elkaar te accepteren, en om anders te durven zijn. Men dient zich te scharen achter de mening van de meerderheid, een gevestigde cultuur of een dominante persoonlijkheid. Doe je dat niet dan lig je eruit, zo heb ik te vaak gezien. Ook tussen hoogbegaafden komt dat voor. Er wordt veel geroepen over inclusiviteit en veiligheid binnen organisaties wat in theorie heel goed klinkt maar in de praktijk nogal eens wat te wensen overlaat.

Binnen het IHBV staan we dat zeker ook voor. Binnen onze gemeenschappelijk HB zijn mogen, nee moeten, verschillen gevierd kunnen worden, ons anders zijn een plaats hebben en als we het niet met elkaar eens zijn, blij te zijn dat er misschien iets te leren is, een ervaring rijker. dan het graag. Zorgvuldig luisteren naar elkaar is een fundament waar het IHBV voor wil zorgen. Als dat binnen onze organisatie op de één of andere manier in de praktijk niet zo voelt, als jij, online, bij bijeenkomsten of HB-cafe’s, je je op wat voor manier ook onveilig voelt, gediscrimineerd of niet gehoord (we zijn allemaal maar mensen) dan horen we dat heel graag. Het is heel belangrijk dat we ook in de praktijk brengen wat we uitdragen.

Op 16 november kun je ons, en vele anderen, vinden op de Conferentie Begaafdheid, creativiteit & talentontwikkeling – ECHA2022 reprise Samen elk talent versterken. We hopen jou ook daar te zien en kennis te maken of te hernieuwen. Kijken hoe we anders zijn.

Martin