instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #88 Noks Nauta | Kerstmis 2023

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Kerstmis 2023

Recent keek ik een paar kerstfilms op RTL 8. Is dat nu voer voor hoogbegaafden? Ik ben erg nieuwsgierig. Ik schrijf af en toe muzikale toneelstukjes en ik kan overal van leren. Bovendien zijn deze films een heerlijke feel good ervaring vlak voor het slapen gaan.   

Na een paar films was het patroon me duidelijk. ‘Ze’ krijgen elkaar altijd en je weet vanaf het begin om welke ‘ze’ het gaat. Er komen vele kersttradities langs: de boom gezamenlijk optuigen, kerstkoekjes bakken en versieren, kerstkaarten maken, kerstliedjes zingen.

Valk voor het happy end komt er een soort conflict waarbij het bijna mis gaat. Ze begrijpen elkaar verkeerd, vullen zelf iets in dat niet klopt. Gewone menselijke dingen. En als ze dat uitspreken, komt het goed. Ze zijn erg eerlijk naar elkaar, ze zeggen wat ze voor elkaar voelen en vertellen elkaar hoeveel ze om elkaar geven. Dat werkt bij iedereen goed en bij hoogbegaafden is dat niet anders.

Hot chocolat, warme chocolademelk (in de USA met marshmallows), blijkt troostend in lastige situaties. Ik drink nu ook af en toe met iemand een beker warme chocolademelk en we hebben dan een goed gesprek!

Ik wens je goede en harmonieuze kerstdagen!