instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #87 Noks Nauta | Voorzichtig blazen

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Voorzichtig blazen

Als mijn kleinkinderen bellen blazen van zeepsop, komen de mooiste bellen er alleen uit als ze voorzichtig blazen. Te hard of ernaast blazen werkt niet goed, de bellen komen niet of knappen snel. Ze leren al doende hoe je het beste gefocust en ‘met beleid’ in het rondje aan het stokje met het laagje sop moet blazen. De bellen komen dan langzaam vol, hebben prachtige kleuren en blijven lang in de lucht zweven.

Aan dat bellen blazen moest ik aan denken, toen ik het logo van het IHBV weer eens goed bekeek. De gekleurde ballen, voor de oprichting in 2010 geschilderd door een kunstenaar, staan symbool voor ‘bruisend en kleurrijk’, de wijze waarop het IHBV hoogbegaafdheid positief op de kaart wil zetten.

Als ik figuurlijk bellen blaas, dan blaas ik soms ook te hard. Bijvoorbeeld als ik mijn verbeterideeën te snel en te heftig communiceer, dan lijk ik wel een tank. Geen wonder dat mensen dan achteruit deinzen. Ik ga mij voornemen dan het beeld van het potje met zeepsop voor ogen te houden. Én het beeld van het logo van het IHBV. Laten we onze ideeën zó laten bruisen.  

De missie van het IHBV: Beleidsplan