instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #86 Noks Nauta | Herfst Pad & stoelen

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Herfst Pad & stoelen

Bij mijn herfstochtendwandeling zag ik een paar paddenstoelen waarvan ik de naam nog niet kende. Obsidentify vertelde me hun namen: netstelige heksenboleet, sombere honingzwam en parelamaniet. Ik stel me voor dat onder de mensen die veel van paddenstoelen weten, best wel wat hoogbegaafden zitten. Wat heeft het bij mij met mijn hoogbegaafdheid te maken?

Ik vind alles interessant en wil altijd leren. Ik vind paddenstoelen mooi om te zien, zeker sinds ik weet van hun functie in de natuur. Als ik de naam weet, zie ik hem de volgende keer sneller. Ik kan al mijn zintuigen gebruiken. Het begint met zien: paddenstoelen passen qua kleur vaak zó in de omgeving dat je ze gemakkelijk over het hoofd ziet. Het bos ruikt naar paddenstoelen, je kunt er ook aan voelen. Proeven is niet verstandig, al breken sommige paddenstoelenkenners een stukje af en likken eraan om te determineren.

Kun je paddenstoelen ook horen? vroeg ik me af. Ze maken toch geen geluid? Nee, maar als je er als kabouter op gaat zitten, zegt de paddenstoel ‘krak’. De les: gebruik iets niet voor andere dingen dan waar het voor bedoeld is. Paddenstoelen zijn geen stoelen.  En ik ben geen kabouter.    

Obsidentify vind je hier: ObsIdentify – Apps – Waarneming.nl