instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #82 Noks Nauta | Hoogbegaafden zitten teveel in hun hoofd

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Regelmatig lees of hoor ik de opmerking: “Hoogbegaafden zitten teveel in hun hoofd.” Ik ben allergisch voor deze uitspraak. Ik ben daarom gaan onderzoeken wat er door mij heen gaat als ik deze uitspraak hoor. Ik heb een lijstje gemaakt, spontaan opgeschreven:  

  • Wat een rare uitspraak, je zit niet ‘in je hoofd’.
  • Mensen die dit zeggen weten helemaal niet waar ze het over hebben, ze praten na wat ze ergens hebben gehoord. 
  • Ik voel het alsof de spreker mij persoonlijk iets verwijt (ik ben immers hoogbegaafd).
  • Het is een onduidelijke uitspraak, want wat bedoelt iemand hiermee?
  • Er zijn al zoveel vooroordelen over hoogbegaafden, dit is er ook een.
  • Zo voer je toch geen gesprek? Het is een stelling. Dat is niet open.
  • Krijg ik nog wel ruimte om iets te vinden?

Mijn lijstje bevat dus van alles door elkaar, emoties en gedachten. Reacties op inhouds- en op betrekkingsniveau. En ze zijn heel persoonlijk van mij. Natuurlijk ken ik inmiddels de argumenten van de mensen die deze uitspraak doen. Maar mijn reactie doet er toch ook toe? Die zit in mijn hele wezen, niet alleen in mijn hoofd.