instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #79 Noks Nauta | Een zeer hoogbegaafde vrouw in de 17e eeuw

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Eergisteren speelde ik een kleine rol in een uitvoering over brieven van Constantijn Huygens. Ik speelde een vrouw die in zijn netwerk zat, Anna Maria van Schurman, geboren in 1607. Zij kon lezen toen ze 3 was. Ze sprak vele talen. Ze was kunstenaar. Ze volgde colleges theologie, al moest dat vanaf een plek waar de mannenstudenten haar niet konden zien. Ze werd als geleerde vrouw gerespecteerd door mannen zoals Huygens, Descartes en Barlaeus. Maar ze vonden haar ook apart. “Vrouwen horen toch bij de liefde?” 

Anna Maria, duidelijk zeer hoogbegaafd, trok haar eigen plan. Ze schreef een ‘Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap’ waarin ze met logische argumenten betoogde dat op het gebied van wetenschap vrouwen gelijkgesteld dienden te worden aan mannen. Haar tekst is recent opnieuw uitgegeven. Ze is later lid geworden van een godsdienstige groep, de Labadisten en heeft tot haar dood in 1678 ook in die groep gewoond.   

(Zeer) hoogbegaafden zijn er altijd geweest, ook vrouwen! De klavecinist bij onze uitvoering bevestigde dat. Onder kunstenaars zijn er veel hoogbegaafden. Deze klavecinist speelt ook regelmatig muziek van vrouwen-componisten.    

IHBV Kennisdossier zeer hoogbegaafd: Zeer Hoogbegaafd – IHBV

Schurman, A.M. van. (2021). Verhandeling over de aanleg van vrouwen voor de wetenschap. Noordboek Filosofie.

Pieta van Beek, Neerlandicus en onderzoeker op het gebied van Anna Maria van Schurman, publiceerde op de site van Neerlandistiek een stukje waarin ze een aantal feiten over Anna Maria van Schurman in andere publicaties rechtzet.

Hoewel het mijn boodschap in de column niet verandert, hecht ik er waarde aan dat deze fake feiten worden rechtgezet en verwijs graag naar de tekst van Pieta van Beek: Anna Maria van Schurman: Fake feiten in Trouw (neerlandistiek.nl)