instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #78 Noks Nauta Cassandra zij/hij

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Een Duitse collega gaf me deze week het boek ‘Kassandras Schleier. Das Drama der hochbegabten Frau’. De auteur beschrijft als ervaren psychoanalyticus ervaringen met hoogbegaafde vrouwen in zijn praktijk. Hij verklaart die vanuit de klassieke mythe van Cassandra. Zij had de gave om de toekomst te voorspellen, dus ook om rampen aan te zien komen. Apollo zorgde ervoor dat haar voorspellingen niet geloofd zouden worden. Dat drama is vergelijkbaar met wat klokkenluiders ook nu nog ervaren.   

Hoogbegaafde vrouwen ziet Schmidbauer als Cassandra’s, die vanuit hun intelligentie de toekomst scherp zien, maar ook beseffen dat hun voorspellingen niet geloofd gaan worden. Ze verbergen hun gaven uit angst voor sociale isolatie. Deze traumatische ervaringen blijven in het volwassen leven opspelen. 

Dit geldt volgens mij ook voor sommige hoogbegaafde mannen! Ik denk dat ook zij zich herkennen in deze beschrijving van Schmidbauer. Hoogbegaafden hebben, onafhankelijk van hun biologische geslacht, vaker zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen. Die rijkdom aan mogelijkheden is niet altijd gemakkelijk. Bedek je gaven niet meer uit angst niet geloofd te worden. We leven in de 21eeeuw, niet meer in de Griekse oudheid. Geloof niet in het noodlot!    

Wolfgang Schmidbauer (2018, orig 2013). Kassandras Schleier. Das Drama der hochbegabten Frau. Goldmann