instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #77 Noks Nauta Overcapaciteit

Een nieuwe column van Noks Nauta.

Laatst liet ik mijn gehoor testen. De audicien zei dat de meeste mensen met zo’n testuitslag als die van mij al eerder bij hem zouden zijn gekomen. Natuurlijk wist ik wel dat mijn gehoor achteruit ging, maar als ik een beetje moeite deed, dan begreep ik toch wat er werd gezegd. Ik heb aan weinig informatie genoeg om toch voldoende te snappen. Dat geldt ook voor mijn ogen.

Dat verschijnsel noem ik overcapaciteit. Door mijn intelligentie kan ik veel compenseren. Dat doe ik ook bewust. Soms geneer ik me voor mijn klachtjes en dan wacht ik tot het erger wordt, om geen figuur te slaan bij een arts. Stel dat het niks bijzonders is. Artsen geloven me al vaak niet, ook omdat ik mijn klachten anders beschrijf dan gemiddeld. 

Maar daar zit dus een valkuil. Als je dan eindelijk hulp zoekt, denkt die arts in eerste instantie dat je in een vroeg stadium zit en geeft je een advies dat je zelf al lang had toegepast. Bij sommige klachten kan dat riskant zijn. Bij jezelf herkennen van dit mechanisme helpt. Soms kun je je arts iets vertellen over jouw kenmerken en behoeften. Hopelijk staan steeds meer hulpverleners daarvoor open.