instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #73 Noks Nauta: Snelle senioren: “Ik ben toch zeker niet hoogbegaafd!”

Een nieuwe column van Noks.

“Hoogbegaafd?, ik? Nee joh!”. Als een oudere dat zegt, bedoelt die vaak iets anders: “Ik heb geen hogere opleiding”, of: ”hoogbegaafdheid komt alleen bij kinderen voor”. Ze hebben bijvoorbeeld wel een hoogbegaafde kleindochter of buurjongen, maar zijzelf, nee hoor! Er zijn er ook die het wel weten, maar niet durven erkennen, ze hebben zich altijd ‘anders’ gevoeld. Zichzelf hoogbegaafd noemen durven ze vaak niet, dat voelt te onveilig.   

Wie zelf kenmerken van hoogbegaafdheid heeft, herkent ze veel sneller bij anderen. De denksnelheid, complexiteit en nieuwsgierigheid bijvoorbeeld, die blijven tot op hoge leeftijd zichtbaar. Tenzij ze zijn ingezakt door allerlei factoren. Maar ook dán komen ze bij contacten met gelijkgestemden weer naar boven.

Waar ontmoet je ze dan? Die vraag komt vaak bij het IHBV. Er zijn al diverse informatiebijeenkomsten over hoogbegaafde senioren geweest en in 2020 een eerste HB-Café en een boek. Nu komt er digitaal een ontmoetingsmogelijkheid, op 30 april in de ochtend. Nee, niet live, dat kan nog niet, maar online is gelukkig wel mogelijk. Wanneer je nog nooit met Zoom hebt gewerkt, vraag dan om hulp bij het starten. Als je het eenmaal doet, zul je zien dat het fijn is! Spring in het diepe en voel je gedragen door de herkenning en erkenning.  

HB-Café 30 april ochtend: Samen in gesprek voor senioren:
https://hb-cafe.nl/evenementen/30-4-2021-hb-cafe-samen-in-gesprek-voor-senioren/

Bekijk ook ons boek over hoogbegaafde senioren:

https://ihbv.nl/hoogbegaafde-senioren-boek/