instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #71 Noks Nauta: Manipulatie en hoogbegaafdheid

Ik werd laatst gebeld door K. die mij vroeg om enkele contacten in de USA voor haar net in het Engels vertaalde boek. Dat mag ze toch vragen? Toch voelde ik me gemanipuleerd. Als K. mij belt, heeft ze meestal een reden. Die reden noemde ze nu pas na een half uur, waarin ze eerst vooral over zichzelf had gepraat. Toen ze me de vraag naar contacten stelde, raakte ik geïrriteerd. Ze had duidelijk het plan om eerst een praatje te maken en me dan om een gunst te vragen, die ik dan niet kon weigeren. Ik kreeg het gevoel dat ik werd bespeeld. Had K. een cursus gedaan? In het boek ‘Influence’ staan dergelijke trucs.

Sommige hoogbegaafden kunnen al jong manipuleren. Ze weten precies hoe ze hun zin kunnen krijgen. Ze experimenteren om te kijken wat er gebeurt. En als het lukt, gaan ze het steeds bewuster inzetten. Als ik het zie bij volwassen hoogbegaafden, kunnen ze het vaak ook nog rationeel verantwoorden.  

Manipuleren kan wat opleveren maar je kunt er mensen en relaties mee schaden. Ik laat me nu niet meer door een verkooptruc beïnvloeden. Ik ga sneller en vriendelijk ‘nee’ zeggen.  

Cialdini, R.B. (2007). Influence. Collins Business Essentials.   

Maupin, K. (2015). Cheating, Dishonesty, and Manipulation: Why Bright Kids Do It. Tucson, Arizona: Great Potential Press, Inc..  Zie voor een recensie: https://ihbv.nl/recensie-nauta-cheating-dishonesty-manipulation/