instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #70 Noks Nauta: Ik wil

Ik wil altijd heel veel én veel verschillende dingen. Het gaat niet om materiële dingen. Mijn willen is noodzaak. Het is mijn brandstof, dat waar ik ’s morgens mijn bed voor uit kom. Het leidt naar iets doen. Het is de oerkracht in mij.

In het Delphi-model Hoogbegaafdheid (Kooijman – van Thiel, 2008) zit het ‘willen’ tussen het ‘denken’ en het ‘doen’ in. Het ‘willen’ is daar beschreven als nieuwsgierig en gedreven. Liefst iets nieuws, iets ontdekken. Zo voel ik het ook. Met mijn gedreven willen schrik ik sommige mensen af. Ik kan me ergens in vastbijten en wil zó graag dat mijn idee, inzicht et cetera ook bij de ander landt, dat ik het verschil kan maken. Maar daarmee ga ik soms te hard en te heftig en komt er een conflict. Zo bereik ik mijn doel niet. Mijn gedrevenheid geeft anderen juist energie. Hoe vind ik de best passende manier? Dat is mijn uitdaging.   

Ik wil er zijn en ik wil geaccepteerd worden met mijn ideeën en idealen. Ik wil mijn leven leiden. Hoe mooi is dat. Ja, ik wil! Heel graag. Zolang ik leef wil ik, en zolang ik wil, leef ik (vrij naar Descartes…)

Kooijman – van Thiel, M.B.G.M. (red). (2008). Hoogbegaafd. Dat zie je zó! Over zelfbeeld en imago van hoogbegaafden. Ede: OYA Productions.