instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #67 Noks Nauta: Gedeelde smart … helpt

Een nieuwe column van Noks.

Net voordat ik naar een afspraak ga, komt er een appje van W. Sinds een paar weken heeft ze een nieuwe baan. Ze had net een gesprek met haar leidinggevende en schrijft me dat ze een paniekaanval heeft. Ik schrik en bel haar meteen. Ik ben geen hulpverlener maar als vriendin wil ik er voor haar zijn. Ik vraag haar om kort te vertellen wat er aan de hand is en ben eerlijk dat ik nu maar een paar minuten heb. Ik zeg dat ik haar gevoel begrijp en dat ik haar ’s avonds om 20.00 zal terugbellen.

Als ik haar dan bel is ze al een stuk rustiger. Ze begrijpt wat er gebeurde. Het gesprek triggerde ‘oude pijn’. Ze kreeg het gevoel dat ze er ‘weer niet’ mocht zijn. Ze begon zichzelf af te breken. En terugkijkend gaf dat gesprek daar geen directe aanleiding voor. De knop ‘Ik kan het dus niet’ zat in haarzelf en die moest ze nu uitzetten.

Doordat ze nu voor het eerst in haar leven meteen actie ondernam en haar gevoel deelde (mét iemand die het begreep), werd ze zich dit bewust en ging de paniek over. Wat een leermoment!