instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #56 Noks Nauta: Hoogbegaafd in crisistijd (3)

Hier de derde column van Noks Nauta in haar nieuwe serie “Hoogbegaafd in crisistijd”. Over hoogbegaafden met psychische problematiek.

Hoogbegaafd in crisistijd (3)

Ik las drie verschillende verhalen van hoogbegaafden die psychische hulp hadden of hebben.

A. heeft last van angsten. Ze trekt zich momenteel vooral terug. Wil wel informatie, maar leest ook veel tegenstrijdige en onduidelijke berichten. Dat maakt haar nog angstiger.

B. Erik Jan Harmens heeft een column in Trouw over ‘de prikkels die het druk maken in zijn hoofd’. (Hij heeft diagnoses ADHD en ASS, ik zie veel kenmerken van hoogbegaafdheid.) Hij schreef dat hij in therapie heeft geleerd dat hij zich blijkbaar altijd heeft voorbereid op het ergste. Dan kan het nooit meer tegenvallen. Nu doet hij het anders: ‘I see you when I get there.’

C. vertelt op LinkedIn dat ze is behandeld voor PTSS, net als een vriendin van haar. Dit leerden ze door die behandeling: ‘met de verschrikkingen die wij achter de kiezen hebben zijn we nu als volwassenen bijna nergens meer bang voor en nauwelijks van ons stuk te brengen.’

Hoogbegaafden met psychische problematiek zijn allemaal verschillend. Ze zijn wel zeer betrokken, denken na over de situatie en reflecteren op hun manier van omgaan ermee. Misschien maakt hun  hoogbegaafdheid hen sterker óf hebben ze juist nu een extra steuntje nodig?