instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #52 Noks Nauta: Werkplezier van hoogbegaafden

Noks schreef speciaal voor de week van de werkstress deze nieuwe column.

Werkplezier van hoogbegaafden

Mooi idee: Werkplezier als thema van de Week van de Werkstress (12 – 15 november), maar hoe bereik je het? Na 36 jaar betaald werk en vele jaren onbetaald werk weet ik dat werkplezier niet betekent dat je dagelijks schaterlachend je klus doet. Het is voor mij iets dat veel dieper zit: een levensvervulling. Het woord ‘plezier’ past daar niet helemaal bij, maar ik steun het idee om te streven naar positieve beleving van je werk.

Sommige hoogbegaafden lijkt dat natuurlijk af te gaan. Zij hebben een droom en verwezenlijken die. Voor anderen loopt het wat stroever. Ze kunnen niet kiezen omdat alles leuk en interessant kan zijn, ze vervelen zich binnen de kortste tijd, vinden het werk niet bijdragen aan hun ontwikkeling of hebben conflicten met hun leidinggevende. Privéproblemen kunnen die negatieve spiraal versterken. Uitval uit het arbeidsproces draagt niet bij aan levensgeluk.

Werkplezier heeft met vele aspecten te maken. Onderzoek die en wees eerlijk over je eigen bijdrage. Kijk naar de ‘fit’ tussen jou en het werk. Leg de schuld niet alleen bij ‘de omgeving’. Zoek voor je eigen werkplezier ook naar non-conformistische oplossingen. Gebruik je creativiteit en je intelligentie daar ook bij!

 

Het IHBV brengt in het kader van de Week van de Werkstress een persbericht uit over Werkplezier van hoogbegaafden