instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #51 Noks Nauta: De Kerstgedachte voor ons persoonlijk

Noks schreef speciaal voor de kerstperiode deze nieuwe column.

De Kerstgedachte voor ons persoonlijk

Overal lees ik in deze dagen voor kerst over ‘de Kerstgedachte’. Mooie woorden over verbondenheid, vrede en hoop. Allemaal waarden waar hoogbegaafden ook affiniteit mee hebben. Al zijn mensen nog zo verschillend, blijkbaar roept Kerstmis deze waarden bij ons allemaal op. Cultuurhistorisch is dit natuurlijk een interessant punt om over door te denken. Hoogbegaafden hebben nogal eens de neiging om een verschijnsel buiten zichzelf te gaan bestuderen.

Laten we nu eens kijken naar wat deze waarden betekenen voor ons persoonlijk? Voel ik me verbonden met anderen? Dat is nogal eens een issue, ik voel me in sommige gezelschappen juist meer vervreemd. Vrede in mijzelf? Soms wel, maar ook onrustig, ik wil heel veel en ben ongeduldig. Hoop? Ja die heb ik bijna altijd wel. Ik heb een optimistische natuur. Ik ken ook hoogbegaafden die dat van nature niet hebben en zichzelf dan steeds uit de modder omhoog moeten trekken. Of daar helaas de fut niet voor hebben.

Mijn kerstgedachte gaat uit naar de hoogbegaafden die het, misschien juist in de kersttijd moeilijk hebben. Ik wens jullie allen verbondenheid, innerlijke vrede en hoop toe. Ik hoop dat het IHBV met kennis over hoogbegaafdheid daaraan kan bijdragen.