instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #49 Rianne van de Ven: De nieuwe mythe: één derde van de hoogbegaafden werkloos?

Een artikel in Intermediair zorgde voor discussie binnen het IHBV over het juist refereren naar rapporten en onderzoeksresultaten. Hoe lossen wij dat op? Met een column!

De nieuwe mythe: één derde van de hoogbegaafden werkloos?

‘Volgens het IHBV……’ schreef een journalist die mij interviewde voor een artikel in Intermediair, verwijzend naar de één derde van hoogbegaafden die naar schatting slecht functioneert.

Wij noemden deze één derde in ons rapport ‘Heel slim en toch zonder werk’ (januari 2017). De koppenmaker van Trouw maakte ervan: ‘Eén derde hoogbegaafden zit werkloos thuis’. Een onderzoeksjournalist van de Volkskrant plaatste een bericht waarom die kop niet klopte.

In ons rapport staat: “Op basis van ervaringen schatten drie experts in 2009 in dat ongeveer een derde deel van de hoogbegaafden goed functioneert (succesvol en gelukkig), een derde functioneert matig (handhaaft zich, presteert minder dan ze zouden kunnen), een derde functioneert slecht (werkloos, ongelukkig, eenzaam en dergelijke)”. De bron is ‘het Haags Boekje‘.

Het gaat dus om een educated guess waarbij werkloosheid slechts een voorbeeld is in een rijtje van voorbeelden wat met slecht functioneren bedoeld wordt.
Dit is dus geen resultaat dat uit onderzoek volgt! En dat is ook niet mogelijk want veel mensen weten niet eens van zichzelf dat ze hoogbegaafd zijn, de eigenschap wordt niet geregistreerd, laat staan dat er een eenduidige definitie van is.

Wees voorzichtig met het noemen van deze één derde. Laat er geen nieuwe mythe ontstaan, zoals de 16%!

 

 

Bronnen / links:

Artikel intermediair “Hoe hoogbegaafden hun eigen grootste vijand kunnen zijn
Rapport Heel slim en toch zonder werk
Artikel Trouw
Volkskrant “klopt dit wel?”
• Bron expert guess: Het boekje Verwaarloosd talent… Hoogbegaafde volwassenen daar valt meer uit te halen!, oftewel ‘het Haagse boekje’
Die 16% weer, column van Noks Nauta van april 2015