instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Foto: Gijs de Kruijf (c)

Column #38 Noks Nauta: Hoogbegaafd samenwerken

Een column van Noks over samenwerken.

Regelmatig zeggen hoogbegaafden dat ze samenwerken met anderen vreselijk vinden, ook op gelijk werkniveau. In samenwerking met niet-hoogbegaafden denken, reageren en associëren ze zelf veel sneller dan de ander. Soms willen hoogbegaafden ook met sommige andere hoogbegaafden niet (meer) samenwerken. Wat is hier aan de hand?

Zelf werk ik in principe heel graag samen. Het ‘product’ (bij mij een artikel of een boek) wordt er altijd beter van: je praat er meer over, bent er meer mee bezig, vult elkaar aan en wordt door de feedback van de ander ook kritischer. Samenwerken kan leuk zijn! Ik ervaar ook uitdagingen bij samenwerken met wel- én met niet-hoogbegaafden. Mijn eigen (snelle) gedachten onder woorden brengen én naar die van de ander luisteren. Ideeën van de ander serieus nemen, ook als die heel anders dan de mijne zijn. Inzien dat mijn eigen gedachten dat ik ‘tóch gelijk heb’, niet constructief zijn. Soms komen pijnlijke (werk)ervaringen uit het verleden boven.

De enorme denkkracht én intensiteit van hoogbegaafden kan in samenwerking onze valkuil zijn maar toch ook onze kracht. Constructief samenwerken met en door hoogbegaafden kan tot extra mooie prestaties leiden. Wie durft?

‘En Ik heb tóch gelijk’. IHBV leaflet, 2014