instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #21 Noks Nauta Choose your battles wisely

noks300x300Noks Nauta vond opnieuw inspiratie voor een column. Deze kent de titel “Choose your battles wisely”

Choose your battles wisely

Als hoogbegaafde zijn er zoveel dingen die je recht wilt zetten. Zo heb ik me jarenlang ingezet voor genderneutraal taalgebruik omdat in veel stukken ‘hij’ wordt gebruikt waar ook vrouwen worden bedoeld. Ik vond (en vind) dat onderdrukkend taalgebruik. Ik heb mijn collega’s en bazen daar jarenlang op gewezen en werd ook gesteund door officiële regels van de overheid hiervoor.
Toch weet ik nu dat ik in mijn gedrag daar af en toe bijzonder irritant in was. De inhoud van het stuk zelf was natuurlijk veel belangrijker. Maar ik kon mijn commentaar niet voor me houden omdat ik een missie te vervullen had. Dat zie ik ook bij andere hoogbegaafden. Ik wil ze graag meegeven: ‘Choose your battles wisely!’ Dat wil zeggen: wil je ergens voor gaan om iets te veranderen, doe dat dan op een effectieve manier.
Met de ervaringen uit mijn werkzame leven tot nu toe, zou ik het vroeger zeker anders hebben aangepakt. Wat heb ik ervan geleerd: Werk altijd aan de relatie. Geef eerst je constructieve commentaar op de inhoud. Breng ook ander commentaar niet zo heftig alsof het een halszaak is. Als je irritatie oproept werkt je boodschap niet.