instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #18 Noks Nauta Voornemens 2016

noks300x300Een nieuwe column van Noks Nauta, passend bij deze tijd van het jaar.

Voornemens 2016

Veel mensen maken goede voornemens voor het nieuwe jaar. Ik heb me daar altijd over verbaasd. Ik vind het vreemd om dat voor een nieuw jaar te doen terwijl je goede voornemens op elk moment kunt maken en ook uitvoeren.
Nu ben ik iemand die niet zo hecht aan tradities en gewoontes. Dit kan ook met hoogbegaafdheid te maken hebben. Webb et al (2013) beschrijven dat de meeste mensen zich in hun morele ontwikkeling (theorie van Kohlberg) bevinden in het stadium van volgen van regels en wetten zonder daar vragen bij te stellen. Hoogbegaafden zijn vaak al op jongere leeftijd verder in hun morele ontwikkeling en stellen wel vragen bij tradities en conventies.
Het ter discussie stellen van tradities kan buitengewoon lastig zijn in gezinnen en op het werk bijvoorbeeld. Je schopt tegen heilige huisjes. Dat geldt extra in gezinnen waar men met een geloof is opgevoed. Volgens Webb maakt dit kenmerk van hoogbegaafden leiders en vernieuwers. Ik neem mij toch voor om dit aspect van hoogbegaafdheid eens nader onder de loep te nemen.

Referentie: