instituut hoogbegaafdheid volwassenen
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Column #15 Noks Nauta Hoogbegaafd op 5 december

noks300x300

Speciaal voor 5 december schreef Noks Nauta een nieuwe column. De illustratie is van www.happy-stories.net.

 

 

Hoogbegaafd op 5 december

HB-5-December-IHBV

Mijn moeder liet haar talenten altijd het beste zien op 5 december. Zij kon geweldig dichten, maakte een deel van de cadeaus zelf door naaien of breien en bedacht originele surprises, die soms leidden tot zoektochten door het hele huis. Ik heb daar hele mooie herinneringen aan.

Mijn moeder was getalenteerd, maar tegelijk erg ongelukkig. Ze gebruikte haar talenten ieder jaar wel op (en uiteraard al lang voor) 5 december. Daarnaast deed ze er niet zoveel mee. Ze werd zo een oude vrouw die zelden meer liet zien waar haar talenten lagen. Ik vond dat heel triest.

In de bijbel vind je de gelijkenis van de talenten (Matteus 25: 14-30). Talenten waren geldstukken die een werkgever aan zijn knechten gaf toen hij een tijd wegging. Een van de knechten begroef zijn talent omdat hij bang was het kwijt te raken. Het leverde zo niets op en het talent werd hem dan ook afgenomen na terugkeer van de werkgever.

Graaf je talent dus niet op om het alleen op 5 december te gebruiken, maar maak er het hele jaar gebruik van. Dan zal het steeds meer gaan bloeien.